Travel Adalah Kehidupan

Mural Bukit Tambun Pun Best!

Kalau dulu conteng dinding kira vandalisme siap kena denda lagi duduk kat luar perhimpunan kalau cikgu dapat tangkap. Kini conteng di dinding adalah seni dan dikomersialkan tapi kena cantik lah kalau main bedal jer lukis memang kena lah. Bercakap soal mural ada banyak especially di Pulau Pinang. Tapi di Geoger Town tu dah sesak sangat dah. Kereta banyak susah nak parking dan panas. Apa kata kalau kami cadangkan anda ke Bukit

SukaSuka Lake Retreat

Anda terfikir untuk lari sekejap dari stress bekerja? Perlukan tempat untuk merehatkan minda? Tak tahu nak ke mana? Saya cadangkan SukaSuka Lake Retreat. Tempat ni memang confirm tak ramai yang tahu. Tempat yang terletak 30 minit daripada Pekan Kuala Kangsar ini tak susah untuk cari. Anda perlu cari jalan ke dalam Waze Kampung Kelantan, Sauk. Sampai di sana anda akan jumpa kedai menjual ikan pekasam di tepi jalan. Bersetentangan dengan kedai

Pecah Rahsia Lubuk Bundle Murah di Kemboja!

Sepasang suami isteri ini telah berkongsi rahsia mautnya untuk mendapatkan barang bundle dengan harga yang murah di Kemboja. Bukan setakat tu jer mereka juga berjaya menjual barang bundle hanya di Car boot sale dan memperolehi jualan sebanyak RM2 Ribu! Melancong tapi dapat duit! Selalu melancong menghabiskan duit. Kami kongsikan untuk pedoman anda semua hahahhha

Pulau Seratus: Syurga Untuk Semua

Apa lebihnya Pulau Seratus dibandingkan dengan tempat lain? Pulau Seratus sebenarnya bukanlah sebuah pulau di laut tetapi dalam gugusan pulau di Sungai Kelantan. Untuk ke sini perlu naik bot penambang dan memang itu sahaja laluan yang ada iaitu laluan air. Penduduk kampung kat sini keluar ke Pekan pun memang naik bot. Pulau Seratus terletak di dalam Jajahan Tumpat, Kelantan dan antara destinasi percutian yang masih lagi “dara” dan belum diterokai oleh

Pattani Dari Sisi Lain

Pattani, kalau hampa dengar nama pun dah naik seriau dah kot. Jangan risau Pattani tak lah mcm yang ada dlm gambaran kepala otak hampa. Bom mengebom menang ada tapi tak selalu. Bila? Aku pun tak tau. Kalau dari Bukit Kayu Hitam ada dua jalan ke Pattani. Satu jalan menuju ke Hat Yai tapi perlu kona kanan selepas Balai Polis Tha Pho. Perjalanan ambik masa dalam 2-3 jam sahaja. Satu lagi jalan

Aceh Indonesia: Apa Yang Menarik? Siri 3

Selepas balik daripada Pulau Weh kami terus check in kat Hotel Sulthan di Banda Aceh. Hotel ini terletak di tengah-tengah kota Banda Aceh ni. Lokasi memang sesuai kalau nak jalan kaki malam-malam nanti. Bilik agak luas dan bersih cuma mungkin hotel ni lama ada lah bau lama tu. But so far ok lah. Disebabkan keletihan di Sabang kami pun tido dan ubah jadual. Pukul 5 baru bangun untuk keluar jalan-jalan waktu

Aceh Indonesia: Apa Yang Menarik? Siri 2

Hari ke Dua  Ke Kilometer 0 Pagi tu kami terus ke Iboih untuk aktiviti snorkeling. Tapi sebelum tu kami singgah sekejap di Kilometer nol atau kosong/sifar dalam bahasa Indonesia. Kilometer nol ni kira kebanggaan masyarakat kat Pulau Weh ni sebab ni lah permulaan pengiraan jarak Indonesia iaitu sifar. Sebab tu lah kalau orang Indo sebut “dari Sabang sampai Merauke” yang bermaksud dari utara sampai selatan. Macam kita kot dari Perlis sampai ke Sabah

Aceh Indonesia: Apa yang Menarik? Siri 1

Aceh sebuah negeri dalam Indonesia dan terletak di hujung sekali Indonesia. Aceh pernah mengalami jatuh bangun nya yang tersendiri. Pernah menjadi kerajaan Islam yang terkuat di rantau ini dan digeruni oleh lawan. Zaman keagungan Aceh ketika Sultan Iskandar Muda Thani. Di zaman itu Aceh ada meriam sendiri untuk lawan penjajah. Mereka juga mempunyai hubungan yang baik dengan kerajaan Turki Uthmaniyah. Ok stop bab sejarah sekarang kita cerita pasal apa yang boleh

Jangan Pergi Perlis, Bukan Ada Apa!

Jangan pergi Perlis, negeri tu bukan ada apa. Serius tak ada apa pun! Perlis negeri paling kecil di Malaysia sehari pusing dah habis satu negeri. Kalau ada pun takat benda ni jer lah: Perlis takat ada kedai makan dalam hutan Nipah. Tempat lain tak ada. Perlis jer yang ada.    Lokasi: Ladang Nipah Kipli, Kuala Sanglang Perlis. (Makanan Bihun sup memang meletop dan paling femes Air Nira Nipah fresh dari ladang dan

Apa Aktiviti Di Kuala Sepetang?

Kuala Sepetang terletak 6km dari Taiping. Exit paling mudah adalah Taiping Utara dan nampak terus signboard ke Kuala Sepetang/Larut Matang. Apa nak buat kat Kuala Sepetang? 1. Naik boat cari dolphins. Ya di sini jika bernasib baik anda akan dapat lihat dolphins, kalau lagi luck dapat tengok memerang tangkap ikan sekali. Kos sekitar RM30 dewasa. 2. Makan. Makan di sini tak susah. Ada banyak pilihan makanan seperti mee usang mak jah