Travel Adalah Kehidupan

5 AKTIVITI MENARIK YANG ADA DI BALIK PULAU

Siapa kata Balik Pulau ada durian sahaja? Balik Pulau lebih dari Durian. Banyak benda yang best boleh buat di Balik Pulau. Cuma mungkin ramai yang tak tau. Jadi hari ni aku nak tunjuk 5 benda yang boleh dibuat kat Balik Pulau. Berjalan Dalam Hutan Paya Bakau Yang ni rare dan mungkin ramai yang tak tau. Balik Pulau ada jalan masuk ke Hutan Paya Bakau. Kat mana tu? well tempat ni dekat

10 Perkara Unik Di Perlis

Malas nak cerita pasal Taman Ular atau Laksa Kuala Perlis, atau Restoran Anjung Keli, dah terlalu cliche sangat. Kali ni saya nak berkongsi 10 perkara yang pelik, aneh atau anda rasa huarghhhhh kenapa macam ni, tapi sebenarnya ia sangat unik dan menarik dan akan hanya ada di Perlis. 1. Walaupun anda baru mandi 2 saat yang lalu, atau duduk dalam hotel yang pasang aircond sejuk macam kutub utara, apabila anda keluar

Beautiful Hanoi!

Hanoi adalah ibu kota Vietnam. Pada mereka yang gemarkan adventure dengan nature, Hanoi akan memberikan peluang yang paling bermakna. Jangan lupa ke Halong Bay yang cukup indah itu untuk menikmati kehijauan dan kebiruan air!     Kredit: Hasmida Ismail 

Gunung dan Kehidupan.

  Aku paling suka tengok gunung ganang. Kerana banyak benda boleh aku belajar, antaranya betapa kerdilnya kita. Nak kata signifikannya gunung pada manusia, Allah ada menyebutnya berulang kali dengan kisah yang banyak di dalam Al-Quran. Kaum Ad dan Tsamut memahat gunung untuk dijadikan tempat tinggal.   Anak Nabi Nuh mencari tempat perlindungan di gunung dari banjir besar, bahkan bahtera Nuh juga mendarat di atasnya. Gunung menjadi saksi kerasulan Nabi Musa dan

Travelog Backpackers Umrah (1)

Kisah Orang Melayu di Mekkah Azman dan Faiz duduk di belakang teksi. Aku di depan dgn driver. Perjalanan dari Jeddah ke Mekkh mengambil masa dalam 40 minit dengan kereta. Mujur Hafiz sudi perkenalkan kami dengan pemandu teksi ini, kalau tak susah juga sebab rata-rata teksi di Saudi ini akan mencekik dengan kenakan harga yang tinggi. Kami masuk ke tanah haram dan terus ke Rusaifah untuk ke Khalidiyah, di situ terletak rumah

Fayoum, Oasis Di Tengah Gurun

Fayoum dua jam perjalanan dari Cairo menaiki kenderaan. Nak tak nak kena pakai travel guide. Boleh jer kalau nak pergi naik tramco tapi kena la tahan dengan bau dan panas sikit. Sikit jer. Fayoum yg bermaksud 1000 hari adalah sebuah perkampungan kecil di Mesir. Suasana sepanjang perjalanan memang rare dan kampung gila kot. Korang akan lihat benda yang tak pernah di lihat di Cairo atau Malaysia. Banyak juga attraction di Fayoum,

REVIEW Sekeping Kong Heng, Ipoh

Bagi peminat ‘benda-benda’ pelik, rasanya hotel ni sangat sesuai dengan anda yang berjiwa sedemikian.Lokasinya terletak bersebelahan dengan Plan B, Ipoh. Mula-mula tak terfikir langsung nak check in, tapi bila tengok kaunter reception dia pun dah terlampau rare, terus terdetik nak stay. Namanya Sekeping Kong Heng, penjaga bangunan ni namanya Sani, orang Myanmar. Baik! Sebelum kami nak check in, kami minta dia bawa ke semua bilik yang ada. Serius di layannya kami,

Keliling Phuket Dengan Motosikal!

Tatkala orang ramai berebut-rebut nak ke pulau di sekeliling Phuket, kami berdua buat sesuatu yang lain. Keliling Phuket dengan motosikal. Kafe ni terletak lebih kurang 5km dari Patong, Phuket. Orang Islam dari Pattani yang buka, dan apa yang best, airnya murah-murah. Air kelapa dijual RM4 saja. Sedap pulak tu. Air buah pun dalam RM5. Tapi bukan sebarang jus. Memang power dan penuh dengan rasa buah! Kalau dekat Malaysia, view macam ni,

Jalan Ke Dua Paling Bahaya Di Dunia!

Statistik menyebut Thailand adalah negara kedua di dunia yang mempunyai jalanraya paling berbahaya di dunia. (Sumber: asiancorrespondent.com) Jadi tak mustahil juga kemalangan melebihi 10,000 kes sebulan. (Sumber : papan iklan Thailand). Saya juga sempat membaca beberapa blog mengatakan risiko untuk menyewa motosikal di sana, bayangkan ada diantara tokei motor ni akan kenakan charge sampai RM600 kerana calar sikit. Jadi kena pandai-pandai bila nak sewa memandangkan kalau nak sewa passport korang akan